Tajná služba Mossad Izraelská tajná služba

Izraelská tajná služba – Mossad

Izraelská tajná služba, známa aj pod skratkou Mossad, je jednou z najznámejších a najúspešnejších tajných služieb na svete. 

Mossad bol založený v roku 1949 po vzniku štátu Izrael. Jeho založenie bolo súčasťou zvyšovania bezpečnosti mladého izraelského štátu, ktorý sa počas prvých rokov svojej existencie musel vysporiadať s mnohými výzvami a hrozbami.

Vznikol ako nástupca oddelenia Šin Bet, ktoré sa zaoberalo vnútornou bezpečnosťou a ochranou izraelských hraníc. Mossad bol zodpovedný za zabezpečovanie zahraničnej bezpečnosti a zbieranie informácií o vonkajších hrozbách.

Izraelský tajný agent posiela kódovanú správu
Izraelský tajný agent posiela kódovanú správu

Zakladateľmi Mossadu boli kľúčoví izraelskí politici a vojenskí velitelia, ktorí chceli vytvoriť efektívnejšiu organizáciu, ktorá by dokázala zabezpečiť bezpečnosť Izraela v zahraničí. Mossad mal od samého začiatku silnú podporu izraelskej vlády a bol vybavený modernými technológiami a vysoko kvalifikovaným personálom.

Taktiež sa okamžite pustil do boja proti terorizmu, sabotáži a špionáži, ktoré boli v prvých rokoch existencie Izraela najväčšou hrozbou. Získal reputáciu agresívneho a nekompromisného bojovníka, ktorý bol schopný viesť tajné operácie v krajine aj v zahraničí.

Mossad má štyri hlavné oddelenia

  1. Metsada sa zaoberá bojom proti terorizmu a sabotáži
  2. Tzomet sa zaoberá ochranou izraelských diplomatov v zahraničí, 
  3. Tevel zabezpečuje zahraničné operácie  
  4. Kddelenie Keshet sa zaoberá technickou a vedeckou špionážou. 

Úzko spolupracuje s armádou a inými bezpečnostnými službami v Izraeli a zahraničí. Na svojom konte má mnoho úspešných operácií. 

Medzi najznámejšie operácie Mossadu patrí úspešný únos Adolfa Eichmanna z Argentíny v roku 1960, ktorý bol neskôr súdený a popravený za zločiny proti ľudskosti, alebo aj úspešné útoky na palestínskych vodcov v Európe v 70. rokoch minulého storočia.

Toto je prvá fotografia Adolfa Eichmanna z roku 1961, ktorú urobil policajný fotograf vo väzení na tajnom mieste v Izraeli. Druhý vľavo je izraelský policajt A. Less, druhý vpravo je izraelský právnik A. Bach a vpravo policajt E. Hoffstetter. Zdroj: IZRAELSKÁ POLÍCIA
Toto je prvá fotografia Adolfa Eichmanna z roku 1961, ktorú urobil policajný fotograf vo väzení na tajnom mieste v Izraeli. Druhý vľavo je izraelský policajt A. Less, druhý vpravo je izraelský právnik A. Bach a vpravo policajt E. Hoffstetter. Zdroj: IZRAELSKÁ POLÍCIA

Mossad bol zapojený do mnohých úspešných operácií v rôznych krajinách po celom svete. Niektoré z nich sú:

Operácia Entebbe

Operácia Entebbe, ktorá sa udiala v júli 1976, bola jednou z najznámejších a najúspešnejších operácií Mossadu. V tom čase bolo lietadlo Air France unesené palestínskymi a nemeckými teroristami a následne odletelo do Ugandy. Teroristi požadovali, aby boli cestujúci vymenení za väzňov, ktorí boli držaní v izraelských väzniciach.

Mossad zorganizoval rýchlo vojenskú operáciu, ktorá sa uskutočnila na letisku Entebbe v Ugande. Izraelské vojenské jednotky vstúpili na letisko v noci, prenikli do terminálu a oslobodili väzňov. Operácia bola ukončená v priebehu hodiny a teroristi boli zabiti. Výsledok operácie –  Bolo oslobodených 102 rukojemníkov a zabitých boli traja pasažieri a jeden vojak.

Izraelské komando z jednotky Sayeret Matkal po operácii.
Izraelské komando z jednotky Sayeret Matkal po operácii. Zdroj: wikipedia

Operácia Entebbe získala veľkú pozornosť a bola označená ako jedna z najúspešnejších a najtradičnejších operácií Mossadu. Mossad vynikol rýchlym a efektívnym spôsobom koordinácie s izraelskými vojenskými jednotkami, ktoré boli schopné rýchlo zareagovať na krízovú situáciu a zabezpečiť bezpečnosť izraelských občanov. Táto operácia zvýšila prestíž Izraela na medzinárodnej úrovni a stala sa príkladom pre ostatné krajiny, ako riešiť rôzne bezpečnostné krízy.

Záchranná operácia z Etiópie

Záchranová operácia z Etiópie, známa aj ako Operácia Moses, bola vykonaná v rokoch 1984 a 1985 a bola jednou z najdôležitejších operácií Mossadu. Operácia mala za cieľ zachrániť tisíce etiópskych Židov, ktorí boli ohrození vojnovými konfliktmi a hladomorom v Etiópii.

Operácia sa začala, keď sa izraelská vláda dozvedela o židovskej komunite v Etiópii, ktorá bola oddelená od zvyšku sveta a ohrozená hladomorom. Izraelská vláda si stanovila cieľ zachrániť týchto židovských Etiópčanov a usporiadala rýchly a tajný plán na ich evakuáciu do Izraela.

Mossad bol zodpovedný za koordináciu celej operácie a vyslal svojich agentov do Etiópie, kde mali naviazať kontakt s etiópskymi Židmi a pripraviť ich na evakuáciu. V súčasnosti sa odhaduje, že Mossad vyslal viac ako 30 agentov do Etiópie.

Operácia bola veľmi riskantná a úspešná evakuácia tisícov Židov z Etiópie bola pre Mossad veľkým úspechom. Mossad koordinoval evakuáciu viac ako 8000 židovských Etiópčanov z Etiópie cez Súdán, kde boli evakuovaní do Izraela. Väčšina evakuovaných boli deti a ženy, ktoré boli presunuté na bezpečné miesta a potom evakuované do Izraela.

Premiér Šamir víta etiópskych prisťahovalcov po ich príchode do Izraela. Zdroj: Jewish Journal
Premiér Šamir víta etiópskych prisťahovalcov po ich príchode do Izraela. Zdroj: Jewish Journal

Záchranná operácia bola veľkým úspechom pre Mossad a pre Izrael. Operácia ukázala schopnosti a odvahu Mossadu pri riešení krízových situácií a zabezpečení bezpečnosti izraelských občanov po celom svete.

Operácia Orchard

Operácia Orchard bola tajná operácia Mossadu, ktorá sa uskutočnila v septembri 2007 v Sýrii. Cieľom operácie bolo zničiť tajný jadrový reaktor, ktorý bol v Sýrii konštruovaný s pomocou Severnej Kórey.

Operácia bola vykonaná vo veľkej tajnosti a jej úspešnosť bola potvrdená až niekoľko mesiacov po jej vykonaní. Izraelské sily vnikli do Sýrie vrtuľníkmi a v počas niekoľkých minút zničili celú budovu reaktora. Operácia bola vykonaná tak rýchlo, že sa Sýrii nepodarilo nájsť žiadne dôkazy o izraelskej účasti.

Fotografia cieľa pred a po zverejnení vládou USA Zdroj: wikipedia

Operácia Orchard bola jednou z najúspešnejších operácií Mossadu v posledných rokoch. Operácia umožnila Izraelu zničiť jadrový reaktor, ktorý bol v Sýrii konštruovaný a ktorý predstavoval hrozbu pre bezpečnosť Izraela a celého Blízkeho východu.

Likvidácia vedúceho pracovníka Iránskeho jadrového programu

V novembri 2020 Mossad uskutočnil operáciu na likvidáciu Mohsena Fakhrizadeha. Fakhrizadeh bol významnou osobou v iránskom jadrovom programe a bol považovaný za hlavného architekta iránskeho jadrového programu.

Miesto, kde bol zabitý Mohsen Fakhrizadeh v Absarde, malom meste východne od hlavného mesta Teherán v Iráne v piatok 27. novembra 2020.
Miesto, kde bol zabitý Mohsen Fakhrizadeh v Absarde, malom meste východne od hlavného mesta Teherán v Iráne v piatok 27. novembra 2020. Zdroj: Fars news

Operácia sa uskutočnila v Teheráne, keď bol Fakhrizadeh zabitý výbuchom. Výbušnina bola umiestnenou na jeho vozidle. Izraelská vláda nevydala oficiálne vyhlásenie o účasti na operácii, ale mnohí odborníci považujú Mossad za zodpovedného za Fakhrizadehovu smrť.

Táto operácia vyvolala silné reakcie a rozdelené názory v medzinárodnej komunite. Zástupcovia Iránu označili operáciu za “teroristický akt” a vyjadrili sa, že vyhradzujú právo na odplatu. Medzinárodní odborníci a politickí analytici sú rozdelení ohľadom úspešnosti a legitimity takejto operácie.

Mossad je často považovaný za najlepšiu tajnú službu na svete a jeho agresívne a nekompromisné prístupy k zbieraniu informácií a boju proti terorizmu vyvolali v minulosti niekoľko kontroverzií.