Napínavé špionážne filmy podľa skutočnej udalosti

Tu je zoznam niekoľkých špionážnych filmov, ktoré sú založené na skutočných udalostiach alebo skutočných postavách. Veríme, že sa vám budú špionážne filmy podľa skutočnej udalosti páčiť

Imagination game
Kód Enigmy (The Imitation Game) 

Kód Enigmy (The Imitation Game) 

“The Imitation Game” patrí medzi napínavé špionážne filmy, ktorý je založený na živote matematika a odborníka na kryptografiu, Alana Turinga. Film sleduje Turingovu kariéru, keď pracuje pre britské tajné služby počas druhej svetovej vojny a pomáha vyriešiť nemecký šifrovací stroj Enigma.

Turing bol jedným z hlavných odborníkov na dešifrovanie Enigmy a jeho práca bola kľúčová pre porážku Nemcov v druhej svetovej vojne. Avšak, po vojne bol Turing obvinený z homosexuality, ktorá bola v tej dobe trestným činom, a bol nútený podstúpiť chemickú castraciu. Turing sa následne obesil v roku 1954.

Most špiónov (Bridge of Spies)
Most špiónov (Bridge of Spies)

Most špiónov (Bridge of Spies)

Film sleduje Donovana, ktorý bol poverený výmenou sovietskeho špióna za amerického pilota Garyho Powersa v roku 1962. Počas studenej vojny bol Powers zadržaný v Sovietskom zväze po tom, čo bolo jeho lietadlo zachytené.

Donovan bol vybraný ako právny zástupca pre výmenu, keďže bol známy ako nestranný advokát. Film sleduje jeho cestu do Sovietskeho zväzu a výmenu, ktorá sa uskutočnila na moste Glienicke v Nemecku.

Most špiónov patrí medzi napínavé špionážne filmy.

Argo
Argo

Argo

“Argo” je špionážny film z roku 2012, ktorý je založený na skutočnej operácii CIA v roku 1980. Film sleduje operáciu, ktorá pomohla evakuovať šesť amerických diplomatov z Teheránu počas iránskych nepokojov z amerického veľvyslanectva.

V čase, keď boli americkí diplomatickí pracovníci držaní v Teheráne ako rukojemníci, CIA vyslala agenta Tonyho Mendeza (hrá ho Ben Affleck), aby ich evakuoval. Mendez navrhol falošný plán, ktorý využíval filmový priemysel, a vytvoril fiktívny film, ktorý mal byť natáčaný v Teheráne, aby mohol vykonať evakuáciu ako časť filmovej výpravy.

Argo ukazuje, ako Mendez a skupina diplomatov prešli rôznymi prekážkami, aby sa bezpečne evakuovali z Teheránu. Film bol veľmi dobre prijatý kritikmi a získal množstvo ocenení, vrátane zisku Oscara za najlepší film.

Argo patrí medzi napínavé špionážne filmy

30 minút po polnoci (Zero Dark Thirty)
30 minút po polnoci (Zero Dark Thirty)

30 minút po polnoci (Zero Dark Thirty)

Špionážny film z roku 2012, ktorý sleduje vyšetrovanie a útok na Usámu bin Ladena, vodcu Al-Káidy. Film sleduje vyšetrovateľku CIA Mayu (hrá ju Jessica Chastain), ktorá je zodpovedná za vyšetrovanie a následný taktický útok na bin Ladena.

Film ukazuje ako Maya prešla cez množstvo prekážok a vyšetrovala informácie o bin Ladenovom možnom úkryte. Film ukazuje aj týždne a mesiace príprav na útok, vrátane výcvikových misií a plánovania. Film končí útokom na bin Ladenovu skrýšu v Abbottábade v Pakistane v roku 2011.

“Zero Dark Thirty” bol veľmi dobre prijatý kritikmi a uznávaný za svoj napínavý a realistický pohľad na vyšetrovanie a útok na Usámu bin Ladena. Film získal množstvo ocenení, vrátane nominácie na Oscara za najlepší scenár.

Mníchov (Munich)
Mníchov (Munich)

Mníchov (Munich)

Špionážny film z roku 2005, ktorý sleduje príbeh štábneho člena izraelskej tajnej služby Avnera (hrá ho Eric Bana), ktorý je vyslaný na misiu, aby pomstil smrť izraelských atlétov počas olympijských hier v Mníchove v roku 1972.

Avner a jeho tím sú vyslaní na misiu, aby zabili šiestich palestínskych teroristov, ktorí boli zodpovední za masakr v Mníchove. Film sleduje ich cesty po Európe a Blízkom východe, keď vykonávajú svoju misiu a zároveň sa vyrovnávajú s vlastnými morálnymi a etickými otázkami.

Film je režírovaný Stevenom Spielbergom a ukazuje svet špionáže a boja proti terorizmu. Film ukazuje aj komplexnosť a náročnosť práce špiónov a ich prekonávanie protichodných záujmov.

Kauza CIA (The Good Shepherd) (2006)
Kauza CIA (The Good Shepherd) (2006)

Kauza CIA (The Good Shepherd) (2006)

Špionážny film z roku 2006, ktorý sleduje príbeh zakladateľa amerického hlavného štábu v roku 1961, Eda Wilsona (hrá ho Matt Damon). Film sleduje jeho život od jeho mladosti až po jeho starobu a ukazuje, ako založil a viedol tajnú službu USA.

“The Good Shepherd” ukazuje aj Edov vzťah s jeho ženou Clover (hrá ju Angelina Jolie) a ich rodinou, ako aj jeho prácu v tajných službách. Film sleduje aj Edove rozhodnutia a konflikty, ktoré musel vyriešiť v priebehu svojej kariéry, a ako tieto rozhodnutia ovplyvnili jeho osobný život.

Špionážne filmy sa stali v posledných rokoch jedným z najpopulárnejších žánrov v kine. Ak si chcete pozrieť ďalšie zaujímavé, prejdite na stránku Filmy a seriály