Sú metódy ktoré využíva pri práci súkromný detektív na hrane zákona?

Sú metódy ktoré využíva pri práci súkromný detektív na hrane zákona?

Áno, niektoré metódy, ktoré používajú súkromní detektívi, môžu byť na hrane zákona alebo dokonca nezákonné. Preto je dôležité, aby súkromní detektívi dodržiavali právne predpisy a etické normy.

Nezákonné použitie získaných informácií sa týka situácií, kedy súkromní detektívi získajú informácie nezákonným spôsobom a potom ich použijú v súdnom procese alebo inak porušia právo. Takéto správanie môže mať za následok následné trestné stíhanie detektíva alebo jeho zákazníka, ktorý tieto informácie využil.

Nezákonné spôsoby získavania informácií môžu zahŕňať napríklad vniknutie na súkromný pozemok, neoprávnené sledovanie alebo odpočúvanie súkromných rozhovorov, hackovanie, vydávanie sa za niekoho iného alebo falšovanie dokladov. Ak sa detektív dopustí týchto nezákonných činov, získané informácie nie sú platné a môžu byť odmietnuté súdom.

Slovenská legislatíva neumožňuje súkromným detektívom fotografovať, nahrávať ani inak zaznamenávať sledovanú osobu. Tým pádom nemôžu byť získane dôkazy na súde legálne. 

Ak súkromný detektív zistí, že získal informácie nezákonným spôsobom, môže sa rozhodnúť nevyužiť ich a nepracovať na danom prípade. Okrem toho by mal zákazník súkromného detektíva byť informovaný o tom, aké metódy boli použité na získanie informácií a či boli zákonné.

V prípadoch, kedy súkromní detektívi získajú informácie nezákonným spôsobom a použijú ich v súdnom procese, môže to mať za následok neskoršie zamietnutie týchto informácií súdom alebo dokonca podanie žaloby proti súkromnému detektívmu a jeho klientovi. Preto je dôležité, aby sa súkromní detektívi riadili zákonom a dodržiavali etické normy.

V minulosti boli zaznamenané prípady, keď detektívna kancelária na súde predložila dôkazy o nevere v podobe fotografií. Následne boli tieto materiály súdom vyhodnotené ako nelegálne získané. Taktiež detektívna kancelária sa stala terčom žaloby v ktorej dostala vysokú finančnú pokutu za nedovolené fotografovanie.

Ďalšie články