Vysoko položené pseudo-satelity / HAPS (high-altitude pseudo-satellites)

Vysoko položené pseudo-satelity / HAPS

High-altitude pseudo-satellites (HAPS) alebo vysoko položené pseudo-satelity, sú drony alebo vzdušné lode, ktoré môžu zostať vo vzduchu vysoko nad zemou po dobu niekoľkých dní alebo dokonca týždňov. Tieto zariadenia vynikajú v dlhodobom monitorovaní určitej oblasti, ktoré by iné druhy lietadiel alebo satelitov nemohli dlhodobo udržať.

Sú poháňané elektrickým pohonom, solárnymi panelmi alebo hybridnými zdrojmi energie a sú schopné letieť do výšky 22 kilometrov.

V tejto výške sú schopné poskytnúť pohľad na širšie územie než tradičné drony a iné letecké zariadenia, ktoré letia na nižšej výške.

Vysoko položené pseudo-satelity / HAPS (high-altitude pseudo-satellites)
Možné využitie HAPS pseudo-satelitov na špionážne účely

Môžu byť vybavené rôznymi senzormi a zariadeniami, ktoré umožňujú zber rôznych druhov informácií. Medzi tieto senzory patrí kamera, radar, infračervený senzor, senzor ozónu, ako aj zariadenia na zber dát o počasí. Tieto senzory sa môžu využívať na získavanie informácií o počasí, monitorovanie životného prostredia, sledovanie migračných trás, sledovanie dopravy a podobne.

Taktiež sa môžu používať na špionážne účely, ako sú zber informácií o pozíciách nepriateľa, sledovanie hraníc a monitorovanie pohybu vojsk a iných skupín. Môžu sa tiež používať na civilné účely, ako je napríklad sledovanie hraníc a monitorovanie prírodných katastrof.

Výhodou HAPS je ich schopnosť udržať sa vo vzduchu po dlhú dobu, bez potreby častého tankovania paliva alebo batérií.

Ich vysoká výška im umožňuje poskytnúť informácie z väčšej vzdialenosti a zároveň minimalizovať ich viditeľnosť pre ostatných. V porovnaní s tradičnými satelitmi, HAPS sú lacnejšie na výrobu a údržbu a ľahšie sa dajú využiť na určitých miestach.

HAPS môžu byť budúcnosťou leteckej a satelitnej technológie, keďže ponúkajú vynikajúce možnosti pre získavanie informácií a umožňujú rýchlejšie a lacnejšie monitorovanie a získavanie informácií o vzdialených miestach. Výhodou HAPS je aj ich flexibilita, pretože sa dajú využiť na mnoho rôznych úloh, či už ide o vojenské alebo civilné účely.

Avšak, podobne ako pri iných nových technológiách, HAPS ešte musia prekonať niektoré výzvy, ako je zabezpečenie bezpečnosti a ochrany pred nebezpečnými situáciami, ako sú napríklad havárie. HAPS sa tiež musia vyrovnať s obmedzeniami v zmysle riadenia a ovládania, aby bolo možné koordinovať ich pohyb s inými leteckými a satelitnými zariadeniami. Ďalšou výzvou pre HAPS je tiež výkon senzorov a zariadení, pretože sa vyznačujú menšou veľkosťou a hmotnosťou, ako tradičné letecké zariadenia a musia byť schopné poskytnúť kvalitné informácie významného rozsahu.

Airbus Zephyr S HAPS v stratosfére
Airbus Zephyr S HAPS v stratosfére Zdroj: Airbus

V súčasnosti sa niektoré spoločnosti zaoberajú vývojom HAPS pre komerčné a vojenské účely. V roku 2018, napríklad spoločnosť Airbus odštartovala projekt Zephyr, ktorý zahŕňa vývoj HAPS, ktoré by boli využívané na mnoho rôznych úloh. Vojenské organizácie, ako je napríklad armáda Spojených štátov a armáda Spojeného kráľovstva, tiež zvažujú využitie HAPS na svoje vojenské účely.

Celkovo možno povedať, že high-altitude pseudo-satellites sú novým a vynikajúcim nástrojom pre zber informácií z vyšších výšok, ktorý sa môže využívať na mnoho rôznych úloh. Ako sa technológie HAPS vyvíjajú, môžu sa stať jedným z kľúčových nástrojov pre zabezpečenie bezpečnosti a získavanie informácií v budúcnosti.

Ďalšie články
Simjacker utok - titulan fotka
Prečítať článok

Útok Simjacker: Riziká a prevencia

Simjacker je závažný bezpečnostný problém, ktorý bol prvýkrát odhalený v septembri 2019. Tento útok umožňuje útočníkom získať neoprávnený…